Akihabara-opas

AKIHABARA

Tokio

Legendaarinen Akihabara tai tuttavallisemmin Akiba, jokaisen otakun matkakohde numero yksi Japanissa.

Hyppää suoraan myymälöiden esittelyihin tästä.

Akihabara on vasta viime vuosina kasvanut sellaiseksi kun se on nyt. Vajaa kymmenen vuotta taaksepäin Akiba oli enemmänkin elektroniikasta ja tekniikasta kiinnostuneiden harrastajien suosiossa. 2010-luvun alussa Akihabaraan kuitenkin alettiin räjähdysmäisesti perustaa animeen, mangaan ja pelaamiseen erikoistuneita liiketiloja ja yrityksiä, ja Akiba muuttui sellaiseksi kun se on tänään.

Elektroniikkaa, komponentteja ym. myydään tietenkin Akihabarassa edelleen, samoin muiden alojen yritykset jatkavat toimintaansa toimitiloissaan kuten ennenkin ja missä tahansa muuallakin – mutta katukuva kuuluu nyt yksinomaan animelle ja mangalle. Otakut ovat suvereenisti vallanneet alueen omaksi tilakseen ja hyvä niin!

Reittiohjeet

Akibaan ei ole vaikea löytää, se on Tokiosta Chibaan lähtevien junien yhteysasema ja sinne löytääkin helpoiten metrolla tai junalla. Yamanote-line on Tokion läpi kulkeva kehärata, junia kiertää molempiin suuntiin muutaman minuutin välein.

Akihabara (kuvassa ympyröity punaisella) on vain pari paikallisjunan pysäkkiä Tokion päärautatieasemalta (kuvassa ympyröity sinisellä) pohjoiseen.

Akihabara “Electric Town”

Kun olet saapunut Akihabaran asemalle, etsi uloskäynti joka johtaa “Electric Towniin”. Tästä eteenpäin kannattaa alkaa vain suunnistamaan kohti kaikkea mikä näyttää mielenkiintoiselta! Kaikki normaalit paikalliset hyvän käytöksen säännöt pätevät tietenkin edelleen, mutta seuraavaksi muutama erityishuomio otakun kulkiessa Akibassa.

Turismi on löytänyt Akiban ja kaupoissa käy paljon ulkomaalaisia turisteja äimistelemässä, pyörittelemässä päätään ja jopa naureskelemassa. Tämä tietenkin on ymmärrettävästi aiheuttanut yrittäjien, myyjien ja paikallisten harrastajien keskuudessa hieman harmistusta. Eihän kenestäkään ole mukavaa kun käydään avoimesti naureskelemassa omalle harrastukselle ja joskus harvoin tämä valitettavasti heijastuu asiakaspalvelussa. Tämäkin tosin kääntyy lopulta otakun eduksi – useimmat myyjät todella aidosti innostuvat kun ilmenee, että ulkomaalainen asiakas onkin harrastukseen perehtynyt ja jakaa samat mielenkiinnon kohteet! Samaan yhteyteen mainittakoon, että myyjät usein kertovat mielellään muiden hyvien kauppojen sijainteja jos kyseisestä myymälästä et löydäkään etsimääsi. Kannattaa siis olla aktiivinen!

Kaupat eivät aukea heti aikaisin aamusta. Myymälät, pelihallit ym. muut yritykset avaavat ovensa yleisesti pari tuntia aamun ruuhkahuipun jälkeen, pääosin kymmeneltä. Myös sulkemisaika vaihtelee paljon – osa pienemmistä myymälöistä suljetaan jo kuudelta, isommat pitävät ovet auki asiakkaille jopa kymmeneen illalla. Jos mahdollista kannattaa myös käydä illalla pimeän tultua tutustumassa Akihabaraan, lukuisat mainokset valaistuna pimeässä ovat vaikuttava näky itsessään.

Jotkut yritykset pitävät huomattavan korkeita hintoja. Varsinkin eräät rautatieaseman läheisyydessa näkyvällä paikalla sijaitsevat yritykset ovat huomanneet turistien ostavan paljon matkamuistoja, joten figuureja, keräilykortteja sekä muuta oheistavaraa myydään aseman läheisyydessä kovalla katteella. En halua yksilöidä mitään yrittäjiä huonoon valoon, sen sijaan mainitsen mieluummin erikseen kauppoja, joissa hinnat ovat lähtökohtaisesti kohtuullisia.

Kaupat ovat useassa kerroksessa, usein piilossa. Tämä ei tarkoita monikerroksisia tavarataloja – vaan otakun kävellessä kadulla, kannattaa kulkijan ehdottomasti myös katsella ylöspäin! Useat mainiot kaupat nimittäin löytyvät piilotettuna rappukäytävien uumeniin. Tämä ei silti tarkoita että niissä myytäisiin mitään sopimatonta, kyse on enimmälti paikallisesta tavasta sijoittaa toimitiloja tiheästi pienelle alueelle. Jos vähänkin siltä vaikuttaa, niin kannattaa aina pistäytyä rappukäytävässä lukemassa kerrostaulu. Tauluun on merkattu rakennuksessa sijaitsevat yritykset.

Kaupoissa on välillä hyvinkin ahdasta, kassalle jonotetaan hyvässä järjestyksessä. Vaikka intoa riittäisi niin älä tungeksi – maltti on valttia, anna tilaa muille ja vältä kulkemasta toisen asiakkaan ja hänen katselemansa hyllyn välistä. Huomaat ehkä myös katsellessasi jotakin hyllyä, että paikalliset usein kulkevat kumarassa katseesi alta – tähän kannattaa reagoida kiittämällä ja hymyillen.

Joskus saat kaupassa seuraksesi myyjän. Joissakin kaupoissa suhtaudutaan ulkomaalaisiin asiakkaisiin varauksella, ja kulkiessasi vitriini- ja hyllyväleissä saattaa sinua alkaa seurata henkilökunnan jäsen “kohentamassa tuotteiden esillepanoa” hyllyissä ym. Tästä ei kannata loukkaantua tai harmistua vaan kyseessä on joidenkin yritysten yleinen käytäntö. Ole niin kuin myyjää ei olisikaan – toisaalta ainakin itse käänsin tämänkin pelkästään hyväksi asiaksi – sinullahan on nyt henkilökohtainen myyjä käytössäsi!! Jos tarvitset apua vaikkapa tietyn doujinin löytämiseen tai keräilykortin ulos vitriinistä, apua ei tarvitse etsiä kaukaa!

Ole ennakkoluuloton ja rohkene harrastaa! Akihabarassa oli myymälöissä välillä havaittavissa ulkomaalaisia otakuja selkeästi pidättelemässä omaa innostustaan ja tämä harmitti itseäni suunnattomasti. Kynnys pysähtyä erikseen ihailemaan, ottaa käteen tarkasteltavaksi tai jopa ostaa muistoksi mieluinen suosikkihahmoa esittävä wall scroll, figuuri, paita, doujin tms. oli joillain silminnähden ylitsepääsemättömän korkea. Sama koski “UFO-catcher” pelejä ja niiden palkintoja. Jos ohikulkeva turisti pitää harrastusta erikoisena se on hänen oma asiansa. Pitäkää mielessä että jos jossain niin Akihabaran myymälöissä otaku on omassa elementissään, omiensa joukossa!

Akihabara on mielenkiintoinen myös sen jälkeen kun kaupat sulkevat ovensa – kaduille usein ilmestyy upeasti Itasha-teipattuja autoja ja paikalliset saapuvat viettämään iltaa. Kahvilat ja ravintolat ovat auki myöhään, tosin ei niin pitkälle yöhön kuin mihin Suomessa on totuttu.

-> Seuraava sivu, tunnelmaa ja shoppailua Akibassa!