Figuurien keräily harrastuksena

Keräilyharrastuksia on kaikenlaisia ja jokaisessa on oma viehätyksensä. Ovatpa kohteena sitten arvokellot, kolikot, postimerkit, muumimukit tai vaikkapa kerätä ja kirjata ylös linnuista tekemiään havaintoja, kaikki ovat harrastajalleen tärkeitä ja rakkaita harrastuksia. Otakulle figuurien, doujinien tai vaikkapa suosikkihahmostaan avaimenperien keräily on yhtä luonnollinen vaihtoehto, jokainen valitsee itselleen sopivimman ja välillä rentoutuu katsellen kokoelmaansa!

Tässä kirjoitelmassa rajaamme aiheen figuureihin, palaamme mahdollisuuksien mukaan jatkossa muihin keräily-aihepiireihin. Figuurit saattavat nopeasti katsottuna näyttää kuvissa samanlaisilta, mutta niihin liittyy paljon huomioon otettavia seikkoja. Tässä pyrimme esittelemään harrastusta ja kertomaan mistä oikein on kyse, tämä voi hieman avata harrastusta varsinkin aloittamista pohdiskelevalle.


Väärennökset

Kuten arvokelloista ja taide-esineistä yleensä, myös figuureista on liikkeellä väärennöksiä. Esittelemme alla muutamia aitoustekijöitä joiden avulla voit pyrkiä tarkistamaan, että kyseessä on varmasti alkuperäinen ja lisensoitu keräilyesine. Jos figuuri on liian halpa ollakseen aito silloin se yleensä on väärennös, ja kuten kaikessa väärennöksillä ei ole lainkaan keräilyarvoa. Tässä kohtaa haluamme painottaa että vaikka Finanime toimittaa vain aitoja lisensoituja tuotteita, elävässä elämässä harrastamista on monenlaista. Emme hyväksy laitonta kopiointia tai niiden levittämistä missään muodossa, mutta keräilyä ja keräilijöitä on monenlaisia erilaisista lähtökohdista ja varauksetta arvostamme suuresti kaikkia harrastajia!

Alla lueteltuna muutamia aitoustekijöitä joita voit tarkistaa avaamatta laatikkoa; jos yksi tai useampi puuttuu uutena ja aitona hankkimastasi premium-figuurista, ole varuillasi – voi olla että kyseessä on väärennös. Game-prizeissa näitä ei ole ja siksi niiden väärennöksien tunnistaminen onkin maallikolle hankalaa. Toisaalta Game-prize (kts. alla) figuurit ovat edullisia jo muutenkin ja väärennöksien tekijät ymmärrettävästi keskittyvät premium-figuureihin.

Laatikko – figuurin laatikko, tässä harrastuksessa se ei ole automaattisesti poisheitettävä vaan olennainen osa figuurin keräilyarvoa (pois lukien game prize -figuurien laatikot). Väärennöksien laatikoissa on huvittavan usein jopa kirjoitusvirheitä, laatikko on selvästi heikkolaatuinen tai puuttuu kokonaan jollain selityksellä. Yleisin selitys on “kuljetuskustannukset”.
Sinetti – arvokkaampien figuurien laatikon kannen sulkuteippi on yleensä valmistajien omaa pyöreää teippiä jota ei pysty enää irrottamisen jälkeen laittamaan takaisin paikalleen ilman että avauksen jäljet ovat havaittavissa.
Aitoustarra – premium-figuurien laatikoissa on lähes poikkeuksetta valmistajan tai Hobby Japan -järjestön pieni tarra, yleensä hologrammi joka on hankala väärentää. Tarrassa voi olla myös merkattuna yksilöllinen sarjanumero.
Hinta – jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta…. se myös yleensä on juuri näin.

Good Smile Company myös julkaisee virallisilla sivuillaan varoituksia väärennöksistä sekä kuvia joilla väärennöksen voisi tunnistaa. Esimerkkinä suositut Re:Zeron Rem -figuurit joista liikkuu runsaasti väärennöksiä.
Kuvat: © Good Smile Company, huomioitavaksi että Japanissa ympyrä tarkoittaa “ok” ja rasti “ei”.


Figuurien yleisimpiä lajeja ja tuoteperheitä

Game Prize

Nämä figuurit ovat tarkoitettu palkinnoiksi pelihalleihin voitettavaksi automaateista. Automaatin voittomekanismin vuoksi tuotteen tulee kestää reipastakin tiputtamista ja figuuri on myös valmistettu sekä pakattu tämä mielessä pitäen, ulomman laatikon tehtävänä on ottaa iskuja vastaan. Huomioitavaa myös että kategoria jakautuu vielä kahteen alakategoriaan, peruspalkinnot ja voisiko sanoa erikoispalkinnot – erikoispalkintojen linja on nimetty valmistajakohtaisesti (esim. SQ, EXQ, SSS).

Perustasolla pakkauksessa harvoin on läpinäkyvää ikkunaa ja kannet sekä pohja on suljettu tavallisella teipillä, sinettejä ei käytetä juuri koskaan näissä figuureissa. Tässä luokassa laatikko on “vain” tuotepakkaus jonka tehtävänä on suojata sisältöä kolhuilta. Laatikon sisällä figuurit ovat suljetuissa muovipusseissa jotka toimivat varsinaisena avaamattomuuden “sinettinä”. Erikoispalkintojen laatikoissa voi olla valmistajasta riippuen jo ikkuna ja figuuri saattaa olla blisterissäkin. Game Prizen houkuttavuus on sen edullinen hinta, vastapainona työn jälki ja yksityiskohdat eivät yleensä kestä tarkempaa kriittistä tarkastelua. Näitä tuotetaan massoina, käsityön osuus on minimissään.

Pop Up Parade (Ichibansho, Conofig, Trio Try It, Luminasta, ym.)

Good Smile Companyn uusi figuurisarja (Ichibansho on Bandain vastaava, Conofig Aniplexin), päämääränä tuoda edullisia mutta silti laadukkaita figuureja fanien saataville. Scale-figuurien tasolle ei ylletä tietenkään, mutta Pop Up Paradessa hinta-laatu suhde on kyllä kiistämättä erinomainen. Pop Up Parade -figuureissa ei ole niveliä ja melko varvoin vaihto-osia, asennot ovat staattisia. Pop up-paraden kokoaminen on yleensä vain jalustaan kiinnittäminen.

Scale (ja Non-Scale)

Figuurien premium-luokka – käytämme luokkaa kattamaan tässä yhteydessä kaikki valmistajien premium-figuurit, myös sellaiset joissa ei ole mittakaavaa. Käytännössä scale-figuurit ovat 1/4 – 1/10 väliltä. Tunnettujen ja osaavien valmistajien scale-figuurit ovat melkein poikkeuksetta ensiluokkaista työn jälkeä, muotoilusta maalaukseen. Laatikot ovat lähtökohtaisesti sinetöity, niistä löytyy aitoustarra ja figuuri on turvallisesti blisterissä. Nämä figuurit ovat staattisia eli niissä ei ole niveliä – joidenkin mukana toimitetaan vaihto-osia jotta asentoa, ilmettä, varusteita tai vaatetusta voi vaihtaa.

Figma

Jälleen Good Smile Companyn lanseeraama tuoteperhe, Figmat ovat standardia mittakaavaa ja figuurien asentoa voi muuttaa monipuolisesti nivelien avulla. Figmojen mukana toimitetaan myös yleensä runsaasti erilaisia vaihtoehtoisia osia ja niiden osat ovat laajalti keskenään yhteensopivia. Figmat ovat laadukkaasti valmistettuja ja maalattuja.

Nendoroid ja Nendoroid Doll (Cu-poche ym.)

Nendoroidit ovat chibi-versioita hahmoistaan, mallisto on Good Smile Companyn lanseeraama. Ne ovat nivellettyjä ja osat ovat melko pitkälle yhteensopivia. Nendoroid Doll sarja on nimensä mukaisesti lähempänä nukkea – figuurin vartalo on perusmuotoinen ja vaatteet ovat puettavia, kangasta. Nendoroidien päät ovat pääsääntöisesti yhteensopivia Nendoroid Dollien kanssa. Nendoroidit ovat laadukkaasti valmistettuja ja maalattuja.

Bring Arts / Play Arts

Play Arts – sarjan figuurit ovat Square Enixin nivellettyjä “action figuureja”, kuten Figmoissakin nivellys tuo mukanaan esillepanoon huimasti mahdollisuuksia lukemattomina asentoina mutta samalla myös joskus haasteita pallonivelien näkyvyyden vuoksi. Bring Arts on lähempänä Figmaa, Play Arts on jo isompi mallisto ja pääsee lähemmäs scale-figuureja.

Garage Kit

Garage kit on figuurimaailman “koottava pienoismalli”, itse koottava ja maalattava figuuri; olematta kuitenkaan rakennussarja (vrt rakennussarjat). Figuuri toimitetaan todella maalaamattomina osissa, joten lopullinen ulkonäkö on täysin harrastajan omissa käsissä. Garage kittejä on tarjolla kaikkia hintaluokkia, ja ne ovat yleensä edullisempia kuin saman kokoluokan jo valmiiksi kootut ja maalatut figuurit.