Figuurien keräily harrastuksena

Ensimmäinen figuuri!

Kaikki harrastukset alkavat ensimmäisellä askeleella ja kuten aiemminkin sanottu on harrastamista monenlaista. Mahdollisesti riittää näytön vieressä pöydällä yksittäinen figuuri tai kaksi, toisessa ääripäässä vitriineihin alkaa nopeasti kertyä vaikuttava kokoelma – tärkeintä on löytää omanlainen tapa harrastaa. Onkohan kokoelman teemana jokin tietty hahmo? Vai tietty sarja? Vai kenties jonkin valmistajan tietyn tuotesarjan kaikki figuurit? Nämäkin teemat saattavat hyvinkin alkaa joustaa kokoelman eläessä.

Premium-figuurien elinkaari

Figuurien valmistajat toimivat kaikki melko pitkälle samanlaisella kaavalla, valmistusprosessi on mielenkiintoinen mutta eniten harrastaja kiinnostaa toimituksen kulku.

Figuureja hankintaan tyypillisesti joko ennakkotilaamalla joka on varmin tapa saada hankittua toivottu figuuri. Julkaisun jälkeenkin on usein vielä mahdollista hankkia varteenotettavilta valmistajien yhteistyökumppaneilta varastokappaleita (mikäli koko valmistuserä ei ole myynyt loppuun jo ennakkoon), ja näiden myytyä loppuun alkaa “käytettyjen” kauppa. Koska kyseessä on keräilyharrastus ja figuureja tuotetaan aina rajattu erä, lähtevät suosittujen figuurien hinnat tyypillisesti jyrkkään nousuun kysynnän ylittäessä tarjonnan. Tähän väliin iskevät usein epäreilusti toimivat “scalperit” jotka ovat hankkineet figuureja itselleen ja myyvät niitä sitten kohtuuttomilla hinnoilla kokemattomille harrastajille; tätä tehdään toisaalta monessa yhteydessä rajatusti saatavilla olevien mutta haluttujen tuotteiden kohdalla (esim. loppuunmyydyt konsertit, PS5, uusimmat näytönohjaimet…). Tässä kohtaa Finanime pyrkii olemaan harrastajien apuna ja auttamaan kohtuuhintaisessa hankinnassa!

Figuurien keräily ei olisi niin kiehtovaa jos figuureja olisi aina saatavilla rajattomasti ja valmistajat ovat ymmärtäneet tämän – mutta joskus kysyntä yltyy niin valtavaksi että valmistaja reagoi siihen, ja valmistaa uuden erän toivottua figuuria (re-release). Tämä yleensä palauttaa hintatason hetkeksi normaaliksi uudelleenjulkaisun lähestyessä.

Edullisien figuurien elinkaari

Game prize, Pop Up Parade sekä muiden yksinkertaisemmalla valmistusprosessilla tuotettujen figuurien elinkaari toimii melko pitkälle samalla tavalla kuin premium-figuurienkin, mutta nopeutetulla aikataululla. Aikaväli ilmoituksesta julkaisuun ja toimituksien alkuun on yleensa huomatavasti lyhyempi, noin 4 – 6kk. Näin aikaväli ennakkotilauksesta toimitukseenkin on paljoin lyhyempi. Hintojen nousua on edelleen havaittavissa loppuunmyyntien jälkeen, varsinkin Pop Up Parade -figuureilla mutta yleensi figuureja on runsaista valmistusmääristä johtuen melko hyvin saatavilla. (v. 2020 pandemian aikana kaikki valmistusmäärät ovat tosin pienentyneet). Game prizet ovat myös erikoisia saatavuudeltaan siinä että Japanissa niitä saa lähinnä voittamalla pelihallien automaateista.


Figuurit esille… Vitriini vai hylly?

Helpoin tapa on asettaa figuurit suoraan hyllyyn tai muulle tasolle. Tämä kuitenkin jättää ne ilman suojaa ja altistaa pölylle sekä perinteiselle siivouksen yhteydessä tai muun vahingon vuoksi tapahtuvalle maahan putoamiselle. Mikäli hylly on ainoa mahdollisuus mutta silti on tarpeen suojata figuureja pölyltä, on tähän pulmaan kehitetty ratkaisuksi läpinäkyviä suojakoteloita, eräänlaisia muovista valmistettuja minivitriinejä.

Toinen tapa asettaa figuurit esille asunnossa on asettaa ne vitriiniin, jonka lasi suojaa figuureja. Pöly löytää tiensä myös vitriiniin ellei se ole täysin ilmatiivis, mutta pölyhuiskutteluväli kyllä harvenee huomattavasti. Lasi toisaalta tuo heijastuksia ja sekin tulee pitää puhtaana, mutta vitriini lienee yleisin ja huoltovapain tapa asettaa figuurit esille. Sisustus on makuasia, mutta hyvässä vitriinissä on mahdollisimman paljon lasia – hyllyjen levyt mukaan luettuna.

Tulevaisuudessa julkaisemme esittelyjä muutamien esimerkkien kautta. Sisustaminen on todellakin makuasia joten keskitymme artikkelissamme lähinnä valaistukseen – hyvä figuuri näyttää keskinkertaiselta huonossa valossa ja päin vastoin, ja riippuu luonnollisesti hieman myös figuurista minkälainen valaistus tuo sen parhaat piirteet esille.


Sanastoa ja käsitteitä

Lopuksi hieman käsitteitä – useimmat on helppo päätellä mutta joitakin lienee syytä poimia tässä pinnalle ennakolta.

Base – jalusta johon figuuri yleensä kiinnittyy tapeilla tai muutoin
Blister – laatikon sisällä oleva muotoiltu muovikehikko jonka tehtävänä on suojata figuuria ja muita osia kuljetuksen aikana – arvokkaat figuurit tulevat tehtaalta yleensä todella hyvin suojattuna.
Ikkuna – kuljetuslaatikossa oleva ja läpinäkyvällä muovikalvolla suojattu katseluaukko (ikkuna!), josta figuurin voi nähdä avaamatta laatikkoa.
Re-Release – valmistaja tuottaa uuden valmistuserän jo aiemmin julkaistusta figuurista
Scalper – toimija joka myy haluttua loppuunmyytyä figuuria todella kohtuuttomaan ylihintaan
Turn Table – pyörivä alusta jonka avulla on mahdollista ihailla figuuria vaivattomasti kaikista katselukulmista, pääsääntöisesti pienellä sähkömoottorilla varustettu.

Laajennamme tätä artikkelia tulevaisuudessa – oikein mukavia harrastushetkiä!!!