Anime-pelien mobiilipelaaminen, mistä pelit?

Google Play on vain yksi monista ohjelmia tarjoavista alustoista

Android-käyttöjärjestelmälle (yleensä versio 2.3 tai uudempi) käyttäville laitteille on kehitetty muitakin Play-kaupan kaltaisia alustoja, tunnetuimpina ja luotetuimpina esimerkkeinä mainittakoon QooApp ja APKPure. Huomattavin ero Googlen ylläpitämään Play-kauppaan piilee tarjonnassa, vaihtoehtoiset alustat joskus mahdollistavat myös EUn ulkopuolella lisensoitujen pelien pelaamisen. Huom! Kyseessä ei siis ole mikään välityspalvelimen käyttö vaan itsenäinen palveluntarjoaja.

Näiden alustojen laillisuudesta nousee välillä pintaan keskustelua johon Finanime ei voi ottaa kantaa – riippuuhan paikallinen voimassa oleva lainsäädäntö jo pelkästään siitä missä maassa käyttäjä sillä hetkellä kulloinkin sijaitsee. Suomessa käyttö on lähtökohtaisesti laillista jos sitä ei ole erikseen esim. käyttöoikeussopimuksissa kielletty, joten tulee käyttäjän aina tapauskohtaisesti perehtyä ehtoihin.

Paljon kuitenkin kertoo esimerkki Fate/Grand Order. FGO oli pitkään QooAppin kautta käytettävissä, mutta pian lisäpelin Fate/Grand Order Waltz in the Moonlight ilmestyttyä ja QooAppin otettua myös sen valikoimaansa alkoi tapahtua. Waltz in the Moonlightin jakelu alustalla hermostutti pelin julkaisijan, joka vaati QooAppia poistamaan pelin alustaltaan sekä samalla kielsi myös FGOn jakelun QooAppilta. QooApp toimi kuten pelin omistaja halusi ja välittömästi poisti kaikki pyydetyt nimikkeet alustaltaan. APKPure kuitenkin saa edelleen jatkaa FGO:n jakelua vaikka ohjemiston omistaja on hyvinkin tietoinen myös tästä alustasta – tästä asetelmasta voikin jokainen vetää omat johtopäätöksensä.

Näitä alustoja ei ehkä hieman yllättäen ole mahdollista asentaa Play-kaupan avulla koska Google ei ole suostunut ottamaan kilpailijoitaan valikoimaansa, vaan .apk tiedostot pitää manuaalisesti ladata ja asentaa puhelimeen itse. On ehdottoman tärkeää varmistaa että asennettava tiedosto ei ole väärä tai vahingollinen! Tämän helpon asennuksen jälkeen alusta on kuitenkin käytössä ja toimii itsenäisesti käytännössä täysin samalla tavalla kuin Googlen vastaava sovellusalusta Play-kauppa.

Lopuksi lienee paikallaan laittaa sana käyttöoikeuksista ja käyttäjän vastuusta – tämän artikkelin tarkoitus on olla informatiivinen eikä mainostaa tai kehottaa lukijoita asentamaan mitään ohjelmia. Kolmannen osapuolen kehittämiä ja ylläpitämiä alustoja jokainen käyttää aina oman harkintansa mukaan ja omalla vastuullaan. Lukekaa ja noudattakaa aina ohjelmistojen tarjoajien käyttöehtoja ja sopimuksia. Finanime ei liity mitenkään mainittuihin palveluihin eikä voi vaikuttaa tai vastata kolmansien osapuolien ohjelmistojen käytöstä mahdollisesti johtuvista vahingoista.