MMD

HUOM!  HUOM!  HUOM!

Finanime ja kirjoittaja ei ole millään tavalla kytköksissä näissä artikkeleissa ja teksteissä käsiteltyihin ohjelmiin tai mediasisältöihin- artikkelit julkaistaan viihdetarkoituksessa, jokainen käyttäjä vastaa itse lataamistaan tiedostoista ja ohjelmista sekä niiden käytöstä johtuvista seurauksista. Emme voi mennä takuuseen linkkien toimivuudesta tai turvallisuudesta. Älä koskaan lataa mitään tiedostoja epäilyttäviltä sivustoilta, pidä virustorjunta aina päällä sekä ajan tasalla ja kunnioita tekijänoikeuksia!

Jos havaitset toimimattoman linkin tai jotain asiatonta tai vahingollista linkeissä, ole ystävällinen ja ilmoita siitä meille niin korjaamme/poistamme linkin. Sisältö joihin linkit osoittavat ei ole hallittavissamme ja niiden omistaja voi muuttaa tai poistaa niiden sisältöä milloin tahansa.

Onko MMD jo tuttua eikä kaipaa esittelyä?

Siirry suoraan videohakemistoon tästä!

MMD-resurssihakemistot:Model, Motion (stage tulossa!)

MISTÄ ON KYSE?

Lyhesti sanottuna MMD eli MikuMikuDance on alunperin Vocaloid-hahmoja varten tehty ilmainen ohjelma, jonka avulla käyttäjä voi itse luoda kaikenlaisia esityksiä. Näissä esityksissä voidaan käyttää joko valmiita liike- ja hahmotiedostoja tai luoda alusta lähtien kaikki itse. Esityksen voi myös renderöidä ja jakaa esim. Youtubessa.

Yksinkertaisimmillaan MMD:ssä siis valitaan valmiiksi mallinnettu hahmo, ääniraita ja tausta, ladataan hahmolle ja esitystä kuvaavalle “kameralle” liiketiedot – ja käynnistetään esitys!

Tiedostamme että kaupalliset toimijat ovat tuoneet nyttemmin markkinoille vastaavia ohjelmia VR-laajennuksineen, mutta tässä artikkelissa sivuutamme ne ja keskitymme vain avoimen lähdekoodin MMD-ohjelmistoon. Sivuhuomiona; hämmästyttäviä samankaltaisuuksia on kuinkin havaittavissa MMD:n ja näiden kaupallisten ohjelmien ominaisuuksien ja toiminnallisuuden kanssa, tästä voinee jokainen tehdä omat johtopäätöksensä.

MikuMikuDance eli MMD

MikuMikuDance on ilmainen 3D-ohjelma jonka avulla voi kuka tahansa luoda esityksiä joko alusta lähtien tai hyödyntäen valmiita hahmomalleja ja koreografioita.

Erillisen VR-laajennuksen avulla käyttäjä voi “sukeltaa” MMD-studiolla tehtyyn esitykseen mukaan!

Muutamia asioita käytöstä

MMD on Japanilaista alkuperää, ja vaikka siitä onkin olemassa englanniksi käännetty versio, se ei aina kykene keskustelemaan sujuvasti länsimaalaisen tietokoneen kanssa – ohjelma itsessään toimii yleensä ilman isompia ongelmia, mutta esim. ohjelmaa varten Japanissa tehdyt sisällöt eivät välttämättä lataudu oikein.

Saadakseen mahdollisimman täydellisen yhteensopivuuden käyttäjän täytyy ensin asentaa tietokoneensa käyttöjärjestelmään kokonaisuudessaan Japanin kieli ja merkistö. Tämän jälkeen tietokone ei enää muunna tiedostojen hiragana-, katakana- ja kanjimerkkejä länsimaisen “romaji-merkistön” sillisalaatiksi, vaan ne tallentuvat alkuperäisessä muodossaan ja MMD pystyy lukemaan ne oikein.

Edelliseen liittyen yleinen ongelma on joidenkin netistä zip-tiedostoina ladattujen hahmomallien tekstuurien “puuttuminen”, mikä puolestaan johtaa “täysin valkoisiin hahmoihin”. Tekstuurit eivät varsinaisesti puutu, mutta ne eivät lataudu/yhdisty hahmoon. Tämä johtuu useimmiten käytetystä purkuohjelmasta joka ei ole osannut purkaa tiedostojen kanji-merkistöisiä nimiä oikein. Hahmodatan sisältävä .pmx tai vanhempi .pmd tiedosto etsii tekstuureja juuri niillä nimillä kun hahmon tekijä on ne asettanut, ja purkuohjelma ei saa “soveltaa” tiedostojen nimien kanssa ollenkaan, vaan ne on purettava täsmälleen samalla tavalla kun ne on hahmodataan syötetty. Yksi ohjelma joka kykenee purkamaan tiedostot on ZipExtractor. (Toinen vaihtoehto on tietenkin avata .pmx tiedosto editorilla ja käsin syöttää jokainen tekstuuri hahmodataan uusilla nimillä, en kuitenkaan itse suosi tätä koska muutettavia tiedostonimiä on huomattava määrä.)

Yhteensopivuusvirheiden välttämiseksi MMD-sovelluskin kannattaa suorittaa aina “Japanilaisella lokalisaatiolla” – tämä onnistuu erillisen ohjelman avulla, joka asettuu MMD:n ja käyttöjärjestelmän “väliin” ja kertoo MMD:lle että kyseessä on natiivi Japanilainen käyttöjärjestelmä.

Sisällön löytäminen

Merkittävimpiä resursseja hahmo-, liike-, ja kameradatan osalta on kiistatta Japanilainen niconico. Kyseessä on sosiaalinen media jota voisi ehkäpä verrata Youtubeen. Käyttäjät lataavat teoksiaan palveluun, ja usein videoiden kuvauksessa on linkki käytettyihin hahmo- ym. tiedostoihin. Sivusto on kauttaaltaan japaniksi, ja täysi käyttöoikeus edellyttää usein kirjautumista palveluun (rekisteröitymistä). Joskus videon kuvauksessa on linkki ulkoiseen tiedostojen säilytyspalveluun. Toinen suosittu sivusto hahmojen tekijöiden keskuudessa on DeviantArt. Jälkimmäinen on lähtökohtaisesti englanninkielinen.

Tekijät usein asettavat tiedostoilleen salasanasuojauksen, hahmodataa haluavan on selvitettävä ensin salasana, ennenkuin saa ladattua tiedostot. Käytännössä tämä yleensä tarkoittaa videon kuvauksessa olevian ohjeiden noudattamista.

Hahmodataa ei yleensä voida jakaa tällä sivustolla tai missään muuallakaan ilman tekijän lupaa, ja niiden tuottajat ovat lähes poikkeuksetta kieltäneet jakamisen. Tiedostot on haettava tekijöiden asettamilta palvelimilta.

Jaamme kuitenkin mahdollisuuksien mukaan valittuja linkkejä kysytyimpiin ja mielestäni onnistuneimpiin malleihin, salasanoja emme voi kuitenkaan listata linkin mukana jos tekijä ei sitä salli. Lisäämme linkkejä niiden tullessa saataville ja pyrimme aktiivisesti poistamaan sellaiset joiden jakelu on päättynyt julkaisijan toimesta.


Omistatko VR visiirin?

VR-teknologian aikakausi on saapunut – jo tämähetkinen tekniikka ja ohjelmisto mahdollistavat uusia kokemuksia animen ystäville! Pitää vain osata etsiä oikeista paikosta.

MMD:n rinnalle on kehitetty VR-sovellus nimeltään MocuMocuDance. Kyseessä on jälleen subjektiivinen kokemus jota ei voi sanoilla välittää vaan ymmärtääkseen täysin mistä on kyse, se täytyy kokea itse. Tarkennuksena kuitenkin, että kyse ei siis ole mobiililaitteillakin katseltavissa olevista 360-“VR”videoista, vaan aidosta interaktiivisesta VR ympäristöstä. Ohjelma tukee sekä HTC Viveä että Oculus Riftiä. Lisälaitteena tuetaan LeapMotion-sensoria.

MMD:n VR laajennus ainakin vielä toistaiseksi tunnetaan nimellä MocuMocuDance, ja ei siis sinänsä ole kytköksissä MikuMikuDanceen – se vain kykenee käyttämään MMD:llä tehtyjä hahmo-, liike-, ym. tiedostoja. MocuMocuDancen on kehittänyt Okayamasoft. Okayamasoftin takana oleva henkilö lopetti ohjelman jakelun ja päivityksen henkilökohtaisista syistä – mutta onneksi kehitystyötä on sittemmin jatkettu Vrai-tiimin toimesta!

Nykyinen versio vaatii edelleen käyttäjältään hieman perehtyneisyyttä, valikot ovat sinällään selkeitä mutta vaativat totuttelua. Uusimmassa 21.9.2017 ilmestyneessä versiossa on lisätty tuki sekä HTC Viven, että Oculus Touch -liikeohjainten käytölle. LeapMotion-sensoria tuetaan edelleen.

Erikoisuutena mainittakoon HTC Viven käyttäjälle suotu mahdollisuus Augmented Reality-ominaisuuden käyttöön.

HTC:n valmistamassa visiirissä on kamera, jonka avulla MMD-VR ohjelma voi käyttää reaaliympäristöä hahmojen taustana. Huomioitavaa on, että tämä kuitenkin vaatii laitteistolta melko paljon suorituskykyä – mutta hyvässä valaistuksessa varsinkin täydellä 60fps virkistystaajuudella AR/VR kokemus on vähintäänkin vaikuttava.

Oletko löytänyt jotain MMD:hen liittyvää minkä haluaisit jakaa meidän, ja muiden harrastajien kanssa?

Kuulisimme siitä mielellämme! Laita sähköpostia tai täytä sivuilta löytyvä yhteydenottolomake, ja kerro siitä meille!

OHJELMAT
Linkit johtavat tämän sivuston ulkopuolisille sivustoille – lataukset omalla vastuulla!

MikuMikuDance / VPVP
MikuMikuDance/ LearnMMD
“Microsoft AppLocale”
Locale Emulator / Paddy Xu
ZipExtractor / Vector Inc
MMD VR -laajennus
DATA
Linkit johtavat tämän sivuston ulkopuolisille sivustoille – lataukset omalla vastuulla!

Niconico
DeviantArt
Bowlroll

ZIPEXTRACTOR
Ohessa muutama havainnollistava kuva ZipExtractorin käytöstä.

Tiedostonimien ero

Muista valita oikea merkistö!
Valinta & Kohdekansio

Kiitokset sivustolla apuna käytetyistä .vpd-tiedostoista menevät:

[DeviantArt] – Xinxhin, MaiCroft, Nessa-sama, Snorlaxin, Carl-Olof ja Brytevere.

Kaikkien käytettyjen hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat vastaaville omistajilleen.