HUOM! HUOM! HUOM!
Finanime ja kirjoittaja ei ole millään tavalla kytköksissä näissä artikkeleissa ja teksteissä käsiteltyihin ohjelmiin tai mediasisältöihin- artikkelit julkaistaan viihdetarkoituksessa, jokainen käyttäjä vastaa itse lataamistaan tiedostoista ja ohjelmista sekä niiden käytöstä johtuvista seurauksista. Emme voi mennä takuuseen linkkien toimivuudesta tai turvallisuudesta. Älä koskaan lataa mitään tiedostoja epäilyttäviltä sivustoilta, pidä virustorjunta aina päällä sekä ajan tasalla ja kunnioita tekijänoikeuksia!
Jos havaitset toimimattoman linkin tai jotain asiatonta tai vahingollista linkeissä, ole ystävällinen ja ilmoita siitä meille niin korjaamme/poistamme linkin. Sisältö joihin linkit osoittavat ei ole hallittavissamme ja niiden omistaja voi muuttaa tai poistaa niiden sisältöä milloin tahansa.
MISTÄ ON KYSE?
Lyhesti sanottuna MMD eli MikuMikuDance on alunperin Vocaloid-hahmoja varten tehty ilmainen ohjelma, jonka avulla käyttäjä voi itse luoda kaikenlaisia esityksiä. Näissä esityksissä voidaan käyttää joko valmiita liike- ja hahmotiedostoja tai luoda alusta lähtien kaikki itse. Esityksen voi myös renderöidä ja jakaa esim. Youtubessa.
Yksinkertaisimmillaan MMD:ssä siis valitaan valmiiksi mallinnettu hahmo, ääniraita ja tausta, ladataan hahmolle ja esitystä kuvaavalle “kameralle” liiketiedot – ja käynnistetään esitys!
Tiedostamme että kaupalliset toimijat ovat tuoneet nyttemmin markkinoille vastaavia ohjelmia VR-laajennuksineen, mutta tässä artikkelissa sivuutamme ne ja keskitymme vain avoimen lähdekoodin MMD-ohjelmistoon. Sivuhuomiona; hämmästyttäviä samankaltaisuuksia on kuinkin havaittavissa MMD:n ja näiden kaupallisten ohjelmien ominaisuuksien ja toiminnallisuuden kanssa, tästä voinee jokainen tehdä omat johtopäätöksensä.
MikuMikuDance eli MMD
MikuMikuDance on ilmainen 3D-ohjelma jonka avulla voi kuka tahansa luoda esityksiä joko alusta lähtien tai hyödyntäen valmiita hahmomalleja ja koreografioita.
Erillisen VR-laajennuksen avulla käyttäjä voi “sukeltaa” MMD-studiolla tehtyyn esitykseen mukaan!
Muutamia asioita käytöstä
MMD on Japanilaista alkuperää, ja vaikka siitä onkin olemassa englanniksi käännetty versio, se ei aina kykene keskustelemaan sujuvasti länsimaalaisen tietokoneen kanssa – ohjelma itsessään toimii yleensä ilman isompia ongelmia, mutta esim. ohjelmaa varten Japanissa tehdyt sisällöt eivät välttämättä lataudu oikein.
Saadakseen mahdollisimman täydellisen yhteensopivuuden käyttäjän täytyy ensin asentaa tietokoneensa käyttöjärjestelmään kokonaisuudessaan Japanin kieli ja merkistö. Tämän jälkeen tietokone ei enää muunna tiedostojen hiragana-, katakana- ja kanjimerkkejä länsimaisen “romaji-merkistön” sillisalaatiksi, vaan ne tallentuvat alkuperäisessä muodossaan ja MMD pystyy lukemaan ne oikein.
Edelliseen liittyen yleinen ongelma on joidenkin netistä zip-tiedostoina ladattujen hahmomallien tekstuurien “puuttuminen”, mikä puolestaan johtaa “täysin valkoisiin hahmoihin”. Tekstuurit eivät varsinaisesti puutu, mutta ne eivät lataudu/yhdisty hahmoon. Tämä johtuu useimmiten käytetystä purkuohjelmasta joka ei ole osannut purkaa tiedostojen kanji-merkistöisiä nimiä oikein. Hahmodatan sisältävä .pmx tai vanhempi .pmd tiedosto etsii tekstuureja juuri niillä nimillä kun hahmon tekijä on ne asettanut, ja purkuohjelma ei saa “soveltaa” tiedostojen nimien kanssa ollenkaan, vaan ne on purettava täsmälleen samalla tavalla kun ne on hahmodataan syötetty. Yksi ohjelma joka kykenee purkamaan tiedostot on ZipExtractor. (Toinen vaihtoehto on tietenkin avata .pmx tiedosto editorilla ja käsin syöttää jokainen tekstuuri hahmodataan uusilla nimillä, en kuitenkaan itse suosi tätä koska muutettavia tiedostonimiä on huomattava määrä.)
Yhteensopivuusvirheiden välttämiseksi MMD-sovelluskin kannattaa suorittaa aina “Japanilaisella lokalisaatiolla” – tämä onnistuu erillisen ohjelman avulla, joka asettuu MMD:n ja käyttöjärjestelmän “väliin” ja kertoo MMD:lle että kyseessä on natiivi Japanilainen käyttöjärjestelmä.
Sisällön löytäminen
Merkittävimpiä resursseja hahmo-, liike-, ja kameradatan osalta on kiistatta Japanilainen niconico. Kyseessä on sosiaalinen media jota voisi ehkäpä verrata Youtubeen. Käyttäjät lataavat teoksiaan palveluun, ja usein videoiden kuvauksessa on linkki käytettyihin hahmo- ym. tiedostoihin. Sivusto on kauttaaltaan japaniksi, ja täysi käyttöoikeus edellyttää usein kirjautumista palveluun (rekisteröitymistä). Joskus videon kuvauksessa on linkki ulkoiseen tiedostojen säilytyspalveluun. Toinen suosittu sivusto hahmojen tekijöiden keskuudessa on DeviantArt. Jälkimmäinen on lähtökohtaisesti englanninkielinen.
Tekijät usein asettavat tiedostoilleen salasanasuojauksen, hahmodataa haluavan on selvitettävä ensin salasana, ennenkuin saa ladattua tiedostot. Käytännössä tämä yleensä tarkoittaa videon kuvauksessa olevian ohjeiden noudattamista.
Hahmodataa ei yleensä voida jakaa tällä sivustolla tai missään muuallakaan ilman tekijän lupaa, ja niiden tuottajat ovat lähes poikkeuksetta kieltäneet jakamisen. Tiedostot on haettava tekijöiden asettamilta palvelimilta.
Oletko löytänyt jotain MMD:hen liittyvää minkä haluaisit jakaa muiden harrastajien kanssa?
Kuulisimme siitä mielellämme! Laita sähköpostia tai täytä sivuilta löytyvä yhteydenottolomake, ja kerro siitä meille!
OHJELMAT Linkit johtavat tämän sivuston ulkopuolisille sivustoille – lataukset omalla vastuulla! MikuMikuDance / VPVP MikuMikuDance/ LearnMMD “Microsoft AppLocale” Locale Emulator / Paddy Xu ZipExtractor / Vector Inc MMD VR -laajennus | DATA Linkit johtavat tämän sivuston ulkopuolisille sivustoille – lataukset omalla vastuulla! Niconico DeviantArt Bowlroll | ZIPEXTRACTOR Ohessa muutama havainnollistava kuva ZipExtractorin käytöstä. Tiedostonimien ero Muista valita oikea merkistö! Valinta & Kohdekansio |
Kiitokset sivustolla apuna käytetyistä .vpd-tiedostoista menevät:
[DeviantArt] – Xinxhin, MaiCroft, Nessa-sama, Snorlaxin, Carl-Olof ja Brytevere.
Kaikkien käytettyjen hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat vastaaville omistajilleen.